Welkom in ons Blauwe Huis Zweedse trots

Routebeschrijving in Zweden

Het rijden met dimlicht is in Zweden verplicht. Dit betekent dat er dus ook overdag met de verlichting aan gereden moet worden.

De complete route kunt u makkelijk opzoeken door in het menu op plattegrond te klikken, u komt op de site van Google Maps met gelijk het goede adres, het enige wat u hoeft te doen is uw vertrekpunt in te typen en de route op te vragen.

“Het Blauwe Huis” Deje:Eenmaal in Zweden volgt u de snelweg E6/E20 naar Göteborg. Vanaf deze stad blijft u de E6 noordelijk volgen tot u bij Uddevalla de 44 opgaat. Deze weg, die afwisselend snelweg en tweebaansweg is, gaat naar het Vänern-meer. Hier aangekomen volgt u de 45 Noord richting Karlstad. De 45 komt uit op de E18, dit is de hoofdweg tussen Stockholm en Oslo. Volg de E18 richting Karlstad/Stockholm. Voor Karlstad neemt u de weg 61/62, (richting Hagfors) hierna de 62 volgen. Na ongeveer 17 km rechts afslaan richting Deje, na 20m gelijk links afslaan richting Deje. Vanaf hier is het ongeveer nog 3á4 km naar Deje. In Deje aangekomen de tweede afslag(gaat over het spoor)links afslaan, over het spoor gelijk recht afslaan, hierna de eerste weg links, nu ben je op de paviljongvagen deze weg loopt ligt omhoog, na ongeveer 50m staat het huis aan de linkerkant van de straat. Het Blauwe huis heeft nummer 7.

Let u in alle seizoenen goed op in verband met overstekend wild, het gebeurt vooral in de vroege ochtend en de avond dat er wild over de weg schiet.

Lang niet alle wegen zijn verlicht. Houd u aan de aangegeven snelheid. De Zweden doen dit zeker, u kunt een flinke boete krijgen die u onmiddellijk moet voldoen.

Enkele tips

In de winter.

Winterbanden zijn alleen verplicht voor de Zweden zelf, wij raden u aan deze wel te gebruiken. U heeft er veel profijt van vanwege het niveau verschil van de heuvels en bij regen of sneeuw. Sneeuwkettingen mag u alleen gebruiken als het echt niet anders kan omdat het wegdek ervan stuk gaat en u mag dan niet harder dan 50km/h rijden. De wegen naar onze huizen zijn goed begaanbaar.

De politie kom je niet snel tegen in Zweden. Maar doet u iets wat verboden is b.v. te snel rijden dan zijn de boetes erg hoog. Files komen in Zweden bijna nooit voor.

U heeft een Italiaanse gasnippel nodig om LPG te kunnen tanken in Zweden.

Alcohol

In Zweden geldt een maximum alcoholpromillage van 0,2. Met één biertje bent U hier al gevaarlijk dichtbij of er zelfs overheen. Overtredingen worden zeer zwaar bestraft.

Vreemde verkeersborden

waarschuwingsbord Eland Waarschuwingsbord voor elanden en/of herten. Komt veel voor in het zuiden en midden van Zweden. De provincie Värmland overweegt deze borden te verwijderen. Er verdwijnen elk jaar teveel borden, deze worden meegenomen als souvenir.

bezienswaardigheden Dit bord komt men in Zweden en de overige Scandinavische landen regelmatig tegen. Het geeft aan dat er een bezienswaardigheid te zien is.

Dit bord kun je tegenkomen aan beide zijden op de kleinere wegen. Het geeft een uitwijkplaats aan waar twee, elkaar tegenkomende, voertuigen elkaar kunnen passeren. Het bord is natuurlijk extra van belang voor auto's met caravan of andere aanhanger.